Pages

Tuesday, 25 October 2011

Cheese

                                                                             
Cheese.....                  

Keju ialah adalah salah satu produk daripada hasil tenusu iaitu susu yang diperamkan bersama dengan bakteria yang dikenali sebagai “Fermentation Process”. Keju boleh diklasifikasikan dengan mengenali :

i-              Tempat asal / Negara pembuatnya
ii-             Cara atau kaedah menyediakannya
iii-            Kandungan lemak keju tersebut
iv-           Bentuk, rupa atau tekstur keju


Terdapat Pelbagai jenis keju terdapat di dunia ini antaranya ialah :

(1)Feta
Feta dikenal sebagai keju Yunani. Keju  Feta berwarna putih dengan pilihan rasa yang ringan



(2)Cheddar
Keju cheddar muda rasanya lembut serta warnanya pucat dan berasal  desa Cheddar di Somerset, Inggris.




(3)Mozarella
      Mozarella mempunyai tekstur lebih padat dan kenyal, tidak tahan terhadap panas. Keju ini sering digunakan sebagai topping pada berbagai adunan roti seperti pizza.


(4) Mascarpone
      Ia digunakan sebagai bahan utama dalam pembuatan Tiramisu. Mascarpone merupakan keju segar dari Italia yang terbuat dari susu sapi. Teksturnya lunak seperti mentega. Rasanya manis seperti krim dan tidak masin. 
 


(5)Parmesan

Keju parmesan amat popular di seluruh dunia. Keju ini berasal dari Itali. Keju ini biasanya  dijual dalam bentuk parutan atau kotak, serta memiliki tekstur yang sangat keras.

No comments:

Post a Comment