![]() |
Keju ialah adalah salah satu produk daripada hasil tenusu iaitu susu yang diperamkan bersama dengan bakteria yang dikenali sebagai “Fermentation Process”. Keju boleh diklasifikasikan dengan mengenali :
i- Tempat asal / Negara pembuatnya
ii- Cara atau kaedah menyediakannya
iii- Kandungan lemak keju tersebut
iv- Bentuk, rupa atau tekstur keju
Terdapat Pelbagai jenis keju terdapat di dunia ini antaranya ialah :
(1)Feta
Feta dikenal sebagai keju Yunani. Keju Feta berwarna putih dengan pilihan rasa yang ringan.
(2)Cheddar
Keju cheddar muda rasanya lembut serta warnanya pucat dan berasal desa Cheddar di Somerset, Inggris.
(3)Mozarella
Mozarella mempunyai tekstur lebih padat dan kenyal, tidak tahan terhadap panas. Keju ini sering digunakan sebagai topping pada berbagai adunan roti seperti pizza.
(4) Mascarpone
Ia digunakan sebagai bahan utama dalam pembuatan Tiramisu. Mascarpone merupakan keju segar dari Italia yang terbuat dari susu sapi. Teksturnya lunak seperti mentega. Rasanya manis seperti krim dan tidak masin.
No comments:
Post a Comment